Tämä on henkilökohtaisin syy siihen, miksi halusin lähteä ehdolle aluevaaleihin.

Yksi kolmesta lapsestani on syntynyt pikkukeskosena ja vietti yhteensä kymmenen viikkoa elämänsä alusta sairaalassa, ensin teho- ja sitten jatkohoidossa. Olen valtavan kiitollinen saamaamme hyvään hoitoon. Muistan sen pelon ennen ja jälkeen lapsen syntymän, mutta sekä aika sairaalassa että sen jälkeen ovat onneksi menneet todella hyvin. Paitsi että sairaalassa hoidettiin lastamme, myös me vanhemmat saimme apua. Sosiaalityöntekijä neuvoi mitä tukia ja vapaita kannatti ja mitä ei kannattanut käyttää. Minulta kysyttiin tarvitsenko keskusteluapua. Lisäksi oli korvaamaton vertaistuki, ne kaikki ihmiset, joiden kanssa ensin kirjoittelin ja joita sitten näin ja joiden kanssa pystyin jakamaan ajatuksiani, myös niitä omia pelkojani. Olen valtavan kiitollinen kaikesta tästä ja minulle on tärkeää, että muutkin samankaltaisissa tilanteissa olevat saavat paitsi hyvää hoitoa, myös tukea ajatuksiinsa ja arkeen. Oma haluani auttaa vei myös Keskosperheiden yhdistys Kevyen hallitukseen ja vapaaehtoiseksi ja opetti paljon siitä mitä myös kolmas sektori voi parhaimmillaan saada aikaan.

Mitä sitten aluevaltuustoissa voidaan tehdä, jotta ennenaikaisesti tai sairaina syntyneet lapset ja heidän perheensä saavat tarvitsemansa hoidon ja tuen jatkossakin? On tärkeää, että kaikkien hoitoon osallistuvien ammattitaito tunnistetaan, heidän palkkauksensa on kunnossa ja heillä on mahdollisuus kehittää osaamistaan. Myös tutkimusta tulee tukea. Perheiden tuen tarpeet ja hoitoon osallistumisen mahdollistavat tekijät tulee tunnistaa. Nämä voivat olla niinkin arkisia asioita kuin parkkimaksun suuruus sairaalan lähellä tai lounaan hinta ruokalassa tai kahvilassa. Tai sitten tarve keskusteluavulle, konkreettiselle avulle esimerkiksi kotona tai apu tukien ja terapioiden hakemiseen ja lapsen tarpeiden ymmärtämiseen kokonaisuudessaan. Vanhempien ja muiden omaisten ei pitäisi joutua olemaan projektipäälliköitä, vaan pystyä keskittymään siihen tärkeimpään, eli omasta lapsesta tai läheisestä huolehtimiseen.